Kdo by neznal prohlášení: „Je toho jako šafránu." Když je něčeho opravdu málo. Jedná se o nejdražší koření světa, a i když v dnešní době není takový problém jej sehnat, nevyskytuje se v každé domácnosti a mnozí se s ním nesetkali. A možná je to i škoda. Pojďme si o tomhle zázračném koření říct něco víc.

Koření je dobré před použitím namočit zhruba 20 minut do vody. Výluh potom lze použít např. na podlití rýže a podobně. Tímto kořením by se také mělo šetřit, obecně doporučované množství je na špičku nože do celého pokrmu. Velmi dobře si rozumí s těstovinami, kuskusem, polévkami, drůbeží, bramborami, zákusky, ovocem. S čím se příliš nepřátelí, jsou tmavá masa.

Šafrán v přírodě
Koření se získává z rostliny šafrán setý, která bývá též označována jako krokus, díky latinskému názvu Crocus sativus . Původně pochází ze západní Asie, ale nejvíce se pěstuje se v Íránu, Španělsku, v jižní Francii, v severní Africe a Latinské Americe. Koření samotné jsou tři čnělky v květu, které se musí sbírat ručně, jelikož neexistuje stroj, který by dokázal nahradit lidské ruce. Na 1000 g šafránu je potřeba zhruba sto tisíc čnělek.Šafrán v kuchyni
Používá se pro jeho zvláštní vůni a kořeněnou chuť hodně v španělské, italské, francouzské, ale i arabské, čínské či indické kuchyni, na tomto blogu ho najdete čast v tajine receptech.Koření je dobré před použitím namočit zhruba 20 minut do vody. Výluh potom lze použít např. na podlití rýže a podobně. Tímto kořením by se také mělo šetřit, obecně doporučované množství je na špičku nože do celého pokrmu. Velmi dobře si rozumí s těstovinami, kuskusem, polévkami, drůbeží, bramborami, zákusky, ovocem. S čím se příliš nepřátelí, jsou tmavá masa.
Komentáře
Okomentovat