Přeskočit na hlavní obsah

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.
V mnoha receptech na Tajine se dočteme, že jsou v receptu obsaženy nakládané citrony, stejně jako v tomhle. Jestli na to máte chuť a alespoň trochu prostoru, neváhejte. Lze je pak použít jak do slaných, tak i do některých sladkých jídel. Recept je populární v severní Africe, Maroku, Alžírsku a podobně. Jedinou nevýhodou je délka nakládání, která trvá 6 týdnů, ale při troše trpělivosti za tu dobu dostaneme neobyčejnou pochoutku.

Jak si doma naložit citrony:

  • 8 citrónů
  • 3 bobkové listy
  • 5 koření nové celé
  • 1 skořice celá
  • 500 g sůl
  • Převařená voda podle potřeby
  • olej olivový

Citrón před uložením do sklenice rozkrojíme na čtyři nebo více měsíčků, ale nedokrojíme, aby držel pohromadě. Pořádně prosolíme zevnitř.

Citrony pořádně umyjeme a nakrojíme do kříže, ale tak, abychom je nepřekrojily. Pořádně posypeme solí, kterou dáme i dovnitř. Následně nasypeme sůl i na dno sklenice a do ní naskládáme ve vrstvách ovoce, které štědře prosolujeme a přidáme nové koření, skořici, a bobkové listy. Když je všechno na svém místě, zalijeme je převařenou vodou a asi centimetr od horního okraje dolijeme olejem. Zavíčkujeme a uložíme do chladna a tmy cca na 6 týdnů. Po uplynutí této doby můžeme přendat do ledničky, kde vydrží až rok.

Používají se tak, že se trochu omyjí a pak se celý citron nakrájí i s dužinou na drobné kousky, které se mohou přidat do salátů, nebo do Tajine, jako v receptu, co vám představím dnes.

Zde je recept:

  • 3 ks cibule
  • 1 špetka šafránu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 ks citronu na šťávu
  • 1 ks kuře
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 ks naložený nebo čerstvý citron
  • 1 lžíce másla 1 svazek petržele
  • 1 lžička koriandru
  • 200 g zelených oliv
podle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
Pokud máme kuře v celku, tak jej naporcujeme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, pokud nepoužíváme nakládané citrony, tak je očistíme a nakrájíme na měsíčky.

V Tajine osmahneme na oleji s máslem kuře, přidáme nakrájenou cibuli, petržel, zázvor, šafrán, sůl, mletý pepř a nakrájené citrony. Přilijeme tři sklenky vody a dusíme pod poklicí zhruba 30 minut. Za občasného promíchání přilijeme dle potřeby vodu. Po půl hodince přidáme koriandr a citronovou šťávu a dusíme dalších 15 minut. Těsně před dokončením přidáme olivy a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jehněčí Tajine Ras El Hanout

Stejně jako k pomalu dušeným pokrmům Tajine patří určitá obvyklá koření, jako je zázvor a římský kmín, nejobvyklejším masem pro přípravu není zdaleka vepřové a kuřecí, které známe z naší středoevropské kuchařky, ale jehněčí. To samozřejmě seženete i tady, ale pravděpodobně vám to chvilku zabere. Výsledek vás ale překvapí pestrou škálou cizokrajných chutí.

Zeleninové Tajine na marocký způsob

Říci o nějakém Tajine receptu, že je (nebo není) na marocký způsob, je poněkud neomalené. Hrnce Tajine z Maroka pocházejí, kromě země původu se historicky používaly pouze na severu Afriky a ať už do Tajine dáte cokoliv, vlastně to připravujete na marocký způsob. Ok, taky jsem mohla napsat, že si uděláme Tajine z rajčat, cibule, česneku, zázvoru, skořice, římského kmínu, cayenského pepře, cuket, mrkve, lilku a cizrny. Je to takhle lepší? :-)

Tajine z králičího masa

Králičí maso u nás v české kotlině nemá zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo. Ano, je dražší, než fádní vepřové nebo kuřecí. Ale je dost možné, že s větší poptávkou by přišla i produkce ve velkém, na kterou sice všichni nadávají, ale která jako jediná dokáže posunout cenu dolů.
Ale k věci. Dnes si uděláme králíka s čerstvým zázvorem, kmínem, skořicí, koriandrem a šafránem.