Přeskočit na hlavní obsah

Původ Tajine



Na hrnce Tajine dnes narazíte v každém lepším obchodě, ale odkud přesně pocházejí? Kdo vymýšlel první recepty, které pravděpodobně do dneška vaříme? Řekneme si pár zajímavostí  a ukážeme pár obrázků.

Tajine nebo někdy také Tagine je tradiční severoafrické jídlo z oblasti Maghreb, které nese svůj název podle vypálené hliněné nádoby, ve které se připravuje.

První zmínky o pokrmu Tajine najdeme ve velmi známé pohádce Tisíce a jedné noci, která se datuje hluboko do 9. století. Tajine se také zmiňuje ve spojitosti s údaji o říši Abbásovců, která vládla arabskému světu od raného do vrcholného středověku. Pokrm byl velmi populární také u kočovných Beduínů na Arabském poloostrově, kteří do Tajine přidávali hlavně sušené ovoce, jako datle, meruňky a švestky, čímž dali jídlu specifickou místní chuť.

Dnes se hrnec Tajine používá hlavně v Severní Africe a na Blízkém Východu. Lokální názvy nádoby kromě zmíněného Tajine zahrnují také Maraq nebo Qidra. Na evropský kontinent se Tajine dostal nejdřív pravděpodobně s Araby obývajícími Pyrenejský poloostrov, v moderní době pak především v rámci zvýšené poptávky po orientální a exotické kuchyni ve velkých evropských městech.

Písemně dochované recepty na správné Tajine od vrcholného středověku nacházíme pravidelně.

Fotografie: Arnaud 25 (CC BY)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to šafrán?

Kdo by neznal prohlášení: „Je toho jako šafránu." Když je něčeho opravdu málo. Jedná se o nejdražší koření světa, a i když v dnešní době není takový problém jej sehnat, nevyskytuje se v každé domácnosti a mnozí se s ním nesetkali. A možná je to i škoda. Pojďme si o tomhle zázračném koření říct něco víc.

Stroček trubkovitý -

Roste od srpna do listopadu ve všech typech lesů, má výrazně tmavou barvu a přezdívá se jí trumpeta smrti. Že by vás něco takového vůbec nenapadlo utrhnout, donést domů, sušit a jíst? Tak to je chyba, protože se jedná o velmi chutnou houbu s širokým spektrem použití, která je vhodná jako houbové koření do Tajine, ale taky se stovky let v Čechách konzumuje na Vánoce.

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.