
Na hrnce Tajine dnes narazíte v každém lepším obchodě, ale odkud přesně pocházejí? Kdo vymýšlel první recepty, které pravděpodobně do dneška vaříme? Řekneme si pár zajímavostí a ukážeme pár obrázků.
Tajine nebo někdy také Tagine je tradiční severoafrické jídlo z oblasti Maghreb, které nese svůj název podle vypálené hliněné nádoby, ve které se připravuje.
První zmínky o pokrmu Tajine najdeme ve velmi známé pohádce Tisíce a jedné noci, která se datuje hluboko do 9. století. Tajine se také zmiňuje ve spojitosti s údaji o říši Abbásovců, která vládla arabskému světu od raného do vrcholného středověku. Pokrm byl velmi populární také u kočovných Beduínů na Arabském poloostrově, kteří do Tajine přidávali hlavně sušené ovoce, jako datle, meruňky a švestky, čímž dali jídlu specifickou místní chuť.
Dnes se hrnec Tajine používá hlavně v Severní Africe a na Blízkém Východu. Lokální názvy nádoby kromě zmíněného Tajine zahrnují také Maraq nebo Qidra. Na evropský kontinent se Tajine dostal nejdřív pravděpodobně s Araby obývajícími Pyrenejský poloostrov, v moderní době pak především v rámci zvýšené poptávky po orientální a exotické kuchyni ve velkých evropských městech.
Písemně dochované recepty na správné Tajine od vrcholného středověku nacházíme pravidelně.
Fotografie: Arnaud 25 (CC BY)
Komentáře
Okomentovat