Přeskočit na hlavní obsah

Stroček trubkovitý -

Roste od srpna do listopadu ve všech typech lesů, má výrazně tmavou barvu a přezdívá se jí trumpeta smrti. Že by vás něco takového vůbec nenapadlo utrhnout, donést domů, sušit a jíst? Tak to je chyba, protože se jedná o velmi chutnou houbu s širokým spektrem použití, která je vhodná jako houbové koření do Tajine, ale taky se stovky let v Čechách konzumuje na Vánoce.

Že upadne v zapomnění nějaké jídlo, není nic zvláštního. V případě takzvaného houbového kuby, nebo lépe černého houbového kuby, jak zní celý název, je to kvůli tomu, že se jednalo o jídlo chudých, které se jedlo v postním čase a mělo nasytit i přesto, že neobsahovalo maso. Výrazně barvící houba Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides) byl jeho hlavní součástí a dal mu i část názvu, protože bylo jídlo černé jako bota. Hřibovité houby, které do houbového kuby dáváme dnes, tak pěknou barvu nevykouzlí. Tím větší škoda, že se na Stroček zapomnělo.


Stroček tvoří charakteristické trychtýře a snadno si představíte původ jeho názvu trumpeta smrti. Mladý je světlejší a v dospělosti výrazně tmavne až dočerna.


Jak si Stroček nasbírat?

Na prvním místě je potřeba si říct, že pokud nevíte, co sbíráte, je lepší zůstat u hub, které jsou na první pohled jasně rozpoznatelné, třeba u hřibů. Stroček naštěstí nelze zaměnit za nic jedovatého a všechny jeho druhy nebo houby jemu podobné (patří do čeledi liškovitých) jsou jedlé.

Najdeme ho, jak už jsme psali, prakticky ve všech typech lesa, ale nejradši se vyskytuje v listnatých lesích pod buky. Roste v trsech nebo větších skupinách, v pruzích nebo kruzích. Nastudujte si na internetu dostatek fotografií, než se pustíte do sběru, abyste znali jeho podobu dokonale včetně detailů.

Stroček trubkovitý v kuchyni

Stroček se trochu špatně čistí, ale jedná se o velmi chutnou houbu. Čerstvý ho dáme do jakéhokoliv jídla, ale nejužitečnější je sušený a rozemletý jako koření, třeba do polévek, omáček nebo dušených pokrmů, jako Tajine. V Rakousku nebo ve Francii ho běžně koupíte na tržnici, u nás zřídka, ale taky.

Houbový kuba - stroček v české vánoční kuchyni

  • 400 g velkých krup
  • 100 g sádla
  • 2 velké cibule
  • 70 g sušených hub nebo 700 g čerstvých hub
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • dlaň majoránky
  • sůl,
  • pepř

Kroupy opláchneme a přes noc namočíme, stejně tak i sušené houby. Kroupy potom uvaříme ve slané vodě do měkka asi 20 minut, scedíme a necháme okapat. Houby také scedíme a vymačkáme. Na sádle osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř. Dochutíme solí a majoránkou. Nakonec vše smícháme, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě pečeme 20 minut.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.