Roste od srpna do listopadu ve všech typech lesů, má výrazně tmavou barvu a přezdívá se jí trumpeta smrti. Že by vás něco takového vůbec nenapadlo utrhnout, donést domů, sušit a jíst? Tak to je chyba, protože se jedná o velmi chutnou houbu s širokým spektrem použití, která je vhodná jako houbové koření do Tajine, ale taky se stovky let v Čechách konzumuje na Vánoce.
Že upadne v zapomnění nějaké jídlo, není nic zvláštního. V případě takzvaného houbového kuby, nebo lépe černého houbového kuby, jak zní celý název, je to kvůli tomu, že se jednalo o jídlo chudých, které se jedlo v postním čase a mělo nasytit i přesto, že neobsahovalo maso. Výrazně barvící houba Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides) byl jeho hlavní součástí a dal mu i část názvu, protože bylo jídlo černé jako bota. Hřibovité houby, které do houbového kuby dáváme dnes, tak pěknou barvu nevykouzlí. Tím větší škoda, že se na Stroček zapomnělo.
Jak si Stroček nasbírat?
Na prvním místě je potřeba si říct, že pokud nevíte, co sbíráte, je lepší zůstat u hub, které jsou na první pohled jasně rozpoznatelné, třeba u hřibů. Stroček naštěstí nelze zaměnit za nic jedovatého a všechny jeho druhy nebo houby jemu podobné (patří do čeledi liškovitých) jsou jedlé.
Najdeme ho, jak už jsme psali, prakticky ve všech typech lesa, ale nejradši se vyskytuje v listnatých lesích pod buky. Roste v trsech nebo větších skupinách, v pruzích nebo kruzích. Nastudujte si na internetu dostatek fotografií, než se pustíte do sběru, abyste znali jeho podobu dokonale včetně detailů.
Stroček trubkovitý v kuchyni
Stroček se trochu špatně čistí, ale jedná se o velmi chutnou houbu. Čerstvý ho dáme do jakéhokoliv jídla, ale nejužitečnější je sušený a rozemletý jako koření, třeba do polévek, omáček nebo dušených pokrmů, jako Tajine. V Rakousku nebo ve Francii ho běžně koupíte na tržnici, u nás zřídka, ale taky.
Houbový kuba - stroček v české vánoční kuchyni
- 400 g velkých krup
- 100 g sádla
- 2 velké cibule
- 70 g sušených hub nebo 700 g čerstvých hub
- 4 – 6 stroužků česneku
- dlaň majoránky
- sůl,
- pepř
Komentáře
Okomentovat