Přeskočit na hlavní obsah

Tajine se sedmi druhy zeleniny

Kdo se podle názvu těší na superzdravou vegetariánskou baštu, asi ho tentokrát zklamu. Recept obsahuje kilo masa. Dobrou zprávou pro ten zbytek, zejména pro lidi, co rádi trochu obměňují recepty, je to, že není vysloveně řečeno, jaký typ masa do receptu patří. Chybu neuděláte s obvyklým jehněčím nebo kuřecím, zatím jsem nezkoušela králíka, ani vepřové.

Mám zde další z receptů na úžasný tajine. Už se vám sbíhají sliny jako mě? Ještě než se pustíme do receptu, ráda bych zmínila jednu z přísad do dnešního pokrmu, u které můžete trošku zaváhat díky jejímu názvu, ale není se čeho bát, uvidíte, že se jedná o velmi chutnou a zdravou zeleninu.

Řepa vodnice

recept tajine řepa vodnice

Navzdory názvu se nejedná o řepu jako takovou, ale o zeleninu, která připomíná něco mezi kedlubnou a ředkvičkou. Doma je v Evropě, kde má velmi dlouhou tradici. Dokonce než byla objevena Amerika, zastávala stejnou funkci jako nyní brambory.

Má i pozitivní účinky na zdraví, díky tomu, že obsahuje 90% vody, vlákninu a minimum kalorií, proto je vhodná pro lidi s nadváhou. Díky sirné silici má antibakteriální účinky, obsažené steroly působí preventivně proti ateroskleróze. Vodnice má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.

Takže jak vidíte, není se proč bát použít tuhle dnes na polo zapomenutou zeleninu, která se znovu vrací na náš stůl, i když v exotickém pokrmu. Jistě stojí za to ji vyzkoušet.

A nyní přímo k receptu.

  • 1 kg masa
  • 1/4 sklenice olivového oleje
  • 1/4 sklenice oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička mletého pepře trochu šafránu
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • 2 řepy vodnice
  • 2 brambory
  • 3 karotky
  • 2 cukety miska cizrny - předem namočené
  • 1 lžička sekané petrželky voda na podlévání - velká sklenice

Očištěnou zeleninu nakrájíme - rajče zbavené jadérek na kousky, cibuli na kolečka, řepu vodnici a brambory na plátky, cuketu a karotku na poloviny, z mrkve ještě vyjmeme střed a nakrájíme na plátky.

Potom si připravíme Tajine, ve kterém rozpálíme oba oleje, dáme na kousky přichystané maso, které jsme osolili, a restujeme do zlatova. Potom přidáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, pepř, šafrán.

Zamícháme, přidáme vodu, přikryjeme a necháme dusit až do změknutí masa.
Na konec přidáme na maso nakrájenou zeleninu, cizrnu a petržel a dusíme zhruba ještě 30 minut a dle potřeby můžeme dolít trochu vody.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.