Přeskočit na hlavní obsah

Tajine se sedmi druhy zeleniny

Kdo se podle názvu těší na superzdravou vegetariánskou baštu, asi ho tentokrát zklamu. Recept obsahuje kilo masa. Dobrou zprávou pro ten zbytek, zejména pro lidi, co rádi trochu obměňují recepty, je to, že není vysloveně řečeno, jaký typ masa do receptu patří. Chybu neuděláte s obvyklým jehněčím nebo kuřecím, zatím jsem nezkoušela králíka, ani vepřové.

Mám zde další z receptů na úžasný tajine. Už se vám sbíhají sliny jako mě? Ještě než se pustíme do receptu, ráda bych zmínila jednu z přísad do dnešního pokrmu, u které můžete trošku zaváhat díky jejímu názvu, ale není se čeho bát, uvidíte, že se jedná o velmi chutnou a zdravou zeleninu.

Řepa vodnice

recept tajine řepa vodnice

Navzdory názvu se nejedná o řepu jako takovou, ale o zeleninu, která připomíná něco mezi kedlubnou a ředkvičkou. Doma je v Evropě, kde má velmi dlouhou tradici. Dokonce než byla objevena Amerika, zastávala stejnou funkci jako nyní brambory.

Má i pozitivní účinky na zdraví, díky tomu, že obsahuje 90% vody, vlákninu a minimum kalorií, proto je vhodná pro lidi s nadváhou. Díky sirné silici má antibakteriální účinky, obsažené steroly působí preventivně proti ateroskleróze. Vodnice má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.

Takže jak vidíte, není se proč bát použít tuhle dnes na polo zapomenutou zeleninu, která se znovu vrací na náš stůl, i když v exotickém pokrmu. Jistě stojí za to ji vyzkoušet.

A nyní přímo k receptu.

  • 1 kg masa
  • 1/4 sklenice olivového oleje
  • 1/4 sklenice oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička mletého pepře trochu šafránu
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • 2 řepy vodnice
  • 2 brambory
  • 3 karotky
  • 2 cukety miska cizrny - předem namočené
  • 1 lžička sekané petrželky voda na podlévání - velká sklenice

Očištěnou zeleninu nakrájíme - rajče zbavené jadérek na kousky, cibuli na kolečka, řepu vodnici a brambory na plátky, cuketu a karotku na poloviny, z mrkve ještě vyjmeme střed a nakrájíme na plátky.

Potom si připravíme Tajine, ve kterém rozpálíme oba oleje, dáme na kousky přichystané maso, které jsme osolili, a restujeme do zlatova. Potom přidáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, pepř, šafrán.

Zamícháme, přidáme vodu, přikryjeme a necháme dusit až do změknutí masa.
Na konec přidáme na maso nakrájenou zeleninu, cizrnu a petržel a dusíme zhruba ještě 30 minut a dle potřeby můžeme dolít trochu vody.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jehněčí Tajine Ras El Hanout

Stejně jako k pomalu dušeným pokrmům Tajine patří určitá obvyklá koření, jako je zázvor a římský kmín, nejobvyklejším masem pro přípravu není zdaleka vepřové a kuřecí, které známe z naší středoevropské kuchařky, ale jehněčí. To samozřejmě seženete i tady, ale pravděpodobně vám to chvilku zabere. Výsledek vás ale překvapí pestrou škálou cizokrajných chutí.

Zeleninové Tajine na marocký způsob

Říci o nějakém Tajine receptu, že je (nebo není) na marocký způsob, je poněkud neomalené. Hrnce Tajine z Maroka pocházejí, kromě země původu se historicky používaly pouze na severu Afriky a ať už do Tajine dáte cokoliv, vlastně to připravujete na marocký způsob. Ok, taky jsem mohla napsat, že si uděláme Tajine z rajčat, cibule, česneku, zázvoru, skořice, římského kmínu, cayenského pepře, cuket, mrkve, lilku a cizrny. Je to takhle lepší? :-)

Tajine z králičího masa

Králičí maso u nás v české kotlině nemá zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo. Ano, je dražší, než fádní vepřové nebo kuřecí. Ale je dost možné, že s větší poptávkou by přišla i produkce ve velkém, na kterou sice všichni nadávají, ale která jako jediná dokáže posunout cenu dolů.
Ale k věci. Dnes si uděláme králíka s čerstvým zázvorem, kmínem, skořicí, koriandrem a šafránem.