Přeskočit na hlavní obsah

Co je to kardamom?


Jedním z historicky nejdražších a nejvzácnějších koření, které do Evropy putovaly po hedvábné stezce, je kardamom. Dnes je samozřejmě dobře k dostání a najdete ho ve spoustě receptů na dušené maso Tajine. My se ale ze zvědavosti podíváme, odkud kardamom pochází, co to je, a přiblížíme si, jak zhruba chutná.

Indie je země koření zaslíbená. Pochází z ní celá řada exotických chutí a kardamom nebude výjimkou. Do Evropy se poprvé dostal už ve starověku, kdy pozemní cestu otevřel Alexandr Makedonský, který se svými jednotkami pěšky došel až do Pandžábu. Kardamom a spousta dalších zajímavostí se tehdy dostaly do Egypta, Řecka i Říma.

Kardamom v přírodě


Kardamom je zkráceným názvem rostliny Kardamovníku obecného (Elettaria caramomum), byliny z čeledi zázvorníkových, která má své původní místo v Kardamomských horách v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Jedná se o poměrně mohutnou rostlinu, která bez problému doroste 2 až 4 metrů. Jako koření se používají plody a oddenky. Její vysoká cena je daná také tím, že se jí nedaří skoro nikde jinde, kromě Indie, Šrí Lanky, Guatemaly a Tanzánie.

Kardamom v kuchyni

Chuť koření kardamom se popisuje jako kořenitě citrónová a výrazně příjemné je i její aroma. Pro své aroma se kardamom využívá i v tabákovém průmyslu, při výrobě léků nebo parfémů. Hodí se do všech sladkých pokrmů (třeba i na dochucení kávy) a samozřejmě k veškerým orientálním receptům, ať už s masem nebo bez. Zkuste ho ke steaku, mletému masu, do omáček, ale třeba i do kompotů, marinád.


Kardamom v lékárně


  • Podobně jako zázvor, se kterým je kardamom příbuzný, má antiseptické a antibiotické účinky
  • Zmírňuje revmatické potíže
  • Pomáhá při srdeční slabosti
  • Pomáhá při léčbě zánětů dásní a zubů
  • Zrychluje léčbu kůže
  • Působí preventivně při onemocněních horních dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.


Obrázek: Pixabay.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Stroček trubkovitý -

Roste od srpna do listopadu ve všech typech lesů, má výrazně tmavou barvu a přezdívá se jí trumpeta smrti. Že by vás něco takového vůbec nenapadlo utrhnout, donést domů, sušit a jíst? Tak to je chyba, protože se jedná o velmi chutnou houbu s širokým spektrem použití, která je vhodná jako houbové koření do Tajine, ale taky se stovky let v Čechách konzumuje na Vánoce.

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?