Jedním z historicky nejdražších a nejvzácnějších koření, které do Evropy putovaly po hedvábné stezce, je kardamom. Dnes je samozřejmě dobře k dostání a najdete ho ve spoustě receptů na dušené maso Tajine. My se ale ze zvědavosti podíváme, odkud kardamom pochází, co to je, a přiblížíme si, jak zhruba chutná.
Indie je země koření zaslíbená. Pochází z ní celá řada exotických chutí a kardamom nebude výjimkou. Do Evropy se poprvé dostal už ve starověku, kdy pozemní cestu otevřel Alexandr Makedonský, který se svými jednotkami pěšky došel až do Pandžábu. Kardamom a spousta dalších zajímavostí se tehdy dostaly do Egypta, Řecka i Říma.
Kardamom v přírodě
Kardamom je zkráceným názvem rostliny Kardamovníku obecného (Elettaria caramomum), byliny z čeledi zázvorníkových, která má své původní místo v Kardamomských horách v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Jedná se o poměrně mohutnou rostlinu, která bez problému doroste 2 až 4 metrů. Jako koření se používají plody a oddenky. Její vysoká cena je daná také tím, že se jí nedaří skoro nikde jinde, kromě Indie, Šrí Lanky, Guatemaly a Tanzánie.
Kardamom v kuchyni
Chuť koření kardamom se popisuje jako kořenitě citrónová a výrazně příjemné je i její aroma. Pro své aroma se kardamom využívá i v tabákovém průmyslu, při výrobě léků nebo parfémů. Hodí se do všech sladkých pokrmů (třeba i na dochucení kávy) a samozřejmě k veškerým orientálním receptům, ať už s masem nebo bez. Zkuste ho ke steaku, mletému masu, do omáček, ale třeba i do kompotů, marinád.
Kardamom v lékárně
- Podobně jako zázvor, se kterým je kardamom příbuzný, má antiseptické a antibiotické účinky
- Zmírňuje revmatické potíže
- Pomáhá při srdeční slabosti
- Pomáhá při léčbě zánětů dásní a zubů
- Zrychluje léčbu kůže
- Působí preventivně při onemocněních horních dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
Obrázek: Pixabay.com
Komentáře
Okomentovat