Kayenský pepř v přírodě:
Nejpůvabnějším nepochopením ve věci kayenského pepře je jeho skutečná podstata - vůbec se nejedná o pepř, ale o papriku. Jedna z odrůd chilli papriček (Cayenne) se anglicky řekne Cayenne pepper. Aha? A někdo chytrý byl za prvním nepřesným překladem do češtiny, který poté zlidověl. Vadí to něčemu? Vlastně vůbec ne.
Pokud si dneska koupíte v obchodě s kořením kayenský pepř, bude se jednat o směs podrcených chilli papriček různého stádia zralosti a různých odrůd. Má oranžovou až červenou barvu a pálí jako sedm čertů, za což vděčí složce známé jako kapsaicin.
Chilli papričky se sklízejí ve všech stádiích zralosti, podobně jako další odrůdy paprik. Mění se tak zastoupení aromatických složek a celková chuť. V kayenském pepři najdete pečlivě vybranou směs nejen ze všech stádií zralosti, ale často i z více odrůd chilli papriček.
Kayenský pepř v kuchyni:
Jak jsme si řekli, magický kayenský pepř je vlastně obyčejné sušené chilli. I když, žádné chilli není obyčejné, jedná se o naprostý základ opravdu pálivé chuti, v minimálním množství příjemně aromatizuje, ve větším vyhání démony z těla. Sušené chilli můžete dát do čehokoliv, hodí se dokonce i do sladkých kombinací, ale rozhodně k masu a do jakékoliv orientální kuchyně. Chilli samozřejmě naprosto perfektně znají i maďaři, takže ho najdete napříč celou uherskou kuchařkou, od gulášů až k pálenkám.Kayenský pepř samozřejmě najdete ve velké části Tajine receptů. Když vám neujede ruka, bude to vaše oblíbené koření. Povídačkám o zázračných zdravotních účincích moc nevěřte.
Takto krásně vypadá sklizeně chilli papriček sušená na slunci. Pokud vás to láká lehce ochutnat, potřebovali byste malý nůž a pinzetu a hoooodně chleba na zajezení...
Kayenský pepř v lékárně:
Povídá se toho dost a některé věci spadají do klamavých informací, takzvaných hoaxů. Že chilli prokrvuje, zabíjí bakterie a protahuje nos, o tom není žádná diskuse, ale měli bychom zůstat u toho.
Aplikace kayenského pepře na podlitiny, křečové žíly, trombózy, srdeční arytmii nebo dokonce infarkt, u otravy potravinami, nebo zastavení krvácení z řezných ran, to už jsou nepodložené "urban legends" a v rámci vlastního zdraví bych doporučovala se na ně vůbec nespoléhat.
Jako alarmující lze označit neustále šířenou zprávu, jak jakýsi vymyšlený doktor léčí kapkami z kayenského pepře akutní (tedy právě probíhající) infarkt. Nedělejte to, nezkoušejte a hlavně nešiřte. Zvýšení tepu a stažení cév je přesný opak toho, co postižený pacient potřebuje, a může ho to rovnou zabít.
Použité fotografie: Pixabay.com
Komentáře
Okomentovat