Přeskočit na hlavní obsah

Co je to Kayenský pepř?

O kayenském pepři (kajenském, cayenském) se dočtete ve všech orientálních kuchařkách a je doslova v každém druhém receptu na orientální Tajine. Bohužel, stejně jako spousta ostatních orientálních dochucovadel, se stal kayenský pepř obětí hledačů alternativní medicíny a některé bláboly, které se českým internetem táhnou jako dým za parním vláčkem, jsou nejen nepravdivé, ale dokonce i nebezpečné.

Kayenský pepř v přírodě:


Nejpůvabnějším nepochopením ve věci kayenského pepře je jeho skutečná podstata - vůbec se nejedná o pepř, ale o papriku. Jedna z odrůd chilli papriček (Cayenne) se anglicky řekne Cayenne pepper. Aha? A někdo chytrý byl za prvním nepřesným překladem do češtiny, který poté zlidověl. Vadí to něčemu? Vlastně vůbec ne.

Pokud si dneska koupíte v obchodě s kořením kayenský pepř, bude se jednat o směs podrcených chilli papriček různého stádia zralosti a různých odrůd. Má oranžovou až červenou barvu a pálí jako sedm čertů, za což vděčí složce známé jako kapsaicin.


Chilli papričky se sklízejí ve všech stádiích zralosti, podobně jako další odrůdy paprik. Mění se tak zastoupení aromatických složek a celková chuť. V kayenském pepři najdete pečlivě vybranou směs nejen ze všech stádií zralosti, ale často i z více odrůd chilli papriček.


Kayenský pepř v kuchyni:

Jak jsme si řekli, magický kayenský pepř je vlastně obyčejné sušené chilli. I když, žádné chilli není obyčejné, jedná se o naprostý základ opravdu pálivé chuti, v minimálním množství příjemně aromatizuje, ve větším vyhání démony z těla. Sušené chilli můžete dát do čehokoliv, hodí se dokonce i do sladkých kombinací, ale rozhodně k masu a do jakékoliv orientální kuchyně. Chilli samozřejmě naprosto perfektně znají i maďaři, takže ho najdete napříč celou uherskou kuchařkou, od gulášů až k pálenkám.

Kayenský pepř samozřejmě najdete ve velké části Tajine receptů. Když vám neujede ruka, bude to vaše oblíbené koření. Povídačkám o zázračných zdravotních účincích moc nevěřte.


Takto krásně vypadá sklizeně chilli papriček sušená na slunci. Pokud vás to láká lehce ochutnat, potřebovali byste malý nůž a pinzetu a hoooodně chleba na zajezení...


Kayenský pepř v lékárně:

Povídá se toho dost a některé věci spadají do klamavých informací, takzvaných hoaxů. Že chilli prokrvuje, zabíjí bakterie a protahuje nos, o tom není žádná diskuse, ale měli bychom zůstat u toho.

Aplikace kayenského pepře na podlitiny, křečové žíly, trombózy, srdeční arytmii nebo dokonce infarkt, u otravy potravinami, nebo zastavení krvácení z řezných ran, to už jsou nepodložené "urban legends" a v rámci vlastního zdraví bych doporučovala se na ně vůbec nespoléhat.

Jako alarmující lze označit neustále šířenou zprávu, jak jakýsi vymyšlený doktor léčí kapkami z kayenského pepře akutní (tedy právě probíhající) infarkt. Nedělejte to, nezkoušejte a hlavně nešiřte. Zvýšení tepu a stažení cév je přesný opak toho, co postižený pacient potřebuje, a může ho to rovnou zabít.

Použité fotografie: Pixabay.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.