Přeskočit na hlavní obsah

Co je to kurkuma?

kurkuma kořen


Kurkumu už jedl pravděpodobně každý z nás, ani o tom neví. Je totiž nedílnou součástí koření kari (curry) a stojí za jeho typickou žlutou barvou. Ve své čisté podobě v poslední době rychle získává na oblíbenosti, stejně jako další orientální koření a potraviny obecně. Co to kurkuma je? A je zdravá?

Kurkuma v přírodě:


Kurkuma neboli Indický šafrán je koření, které vzniká namletím sušeného zbytnělého oddenku rostliny kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkuma není přímo název rostliny, jak se často nesprávně dočtete, ale pouze výrobek. Rostlina kurkumovník je z čeledi zázvorovitých a její oddenek zázvor silně připomíná, jen je na řezu výrazně tmavší.

Kurkumovník obsahuje několik zajímavých látek, jako je sabinen, felandren, ale především slavné žluté barvivo kurkumin.

Kurkuma v kuchyni:

Kurkumě je vlastní specifická pikantní chuť, kterou si okamžitě spojíme s indickou, nepálskou, obecně jakoukoliv orientální kuchyní. Jak už jsem psala, nejčastěji ji najdete jako součást kořenící směsi kari, kde se vyskytuje spolu s cayenským pepřem, kmínem, koriandrem a pískavicí. Dobře chutná ve sladkých kombinacích s hřebíčkem, chilli, kokosovým mlékem, koriandrem, fenyklem, s česnekem, šabrejem kmínovitým, semeny hořčice...

Chybu neuděláte, když ji přidáte do jakéhokoliv receptu Tajine, k baklažánu, fazolím, vejci, čočce, masu, drůbeži, rybám, rýži, kořenové zelenině, dokonce ani ke špenátu.

Kurkuma v lékárně:

Jako všem druhům orientálního koření, se i kurkumě připisují nemalé, někdy až zázračné účinky na lidské zdraví. Jen ve zkratce: tlumí zánětlivé procesy, posiluje imunitu, působí jako antioxidant, zlepšuje trávení tuků a odbourávání cholesterolu, potlačuje vývoj rakovinotvorných buněk., reguluje krevní tlak, atd, atd.

I kdybychom se zaměřili jen na protizánětlivé a antibakteriální působení kurkumy, které se jako jediné snadno dokazují klinickými testy, pořád tu máme koření, které chutná a voní dálavami a pomáhá nám udržet se ve formě.


Řez kořenem kurkumy ukáže její typickou oranžovou barvu, skoro podobnou mrkvi.

Použité fotografie: Pixabay.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jehněčí Tajine Ras El Hanout

Stejně jako k pomalu dušeným pokrmům Tajine patří určitá obvyklá koření, jako je zázvor a římský kmín, nejobvyklejším masem pro přípravu není zdaleka vepřové a kuřecí, které známe z naší středoevropské kuchařky, ale jehněčí. To samozřejmě seženete i tady, ale pravděpodobně vám to chvilku zabere. Výsledek vás ale překvapí pestrou škálou cizokrajných chutí.

Zeleninové Tajine na marocký způsob

Říci o nějakém Tajine receptu, že je (nebo není) na marocký způsob, je poněkud neomalené. Hrnce Tajine z Maroka pocházejí, kromě země původu se historicky používaly pouze na severu Afriky a ať už do Tajine dáte cokoliv, vlastně to připravujete na marocký způsob. Ok, taky jsem mohla napsat, že si uděláme Tajine z rajčat, cibule, česneku, zázvoru, skořice, římského kmínu, cayenského pepře, cuket, mrkve, lilku a cizrny. Je to takhle lepší? :-)

Tajine z králičího masa

Králičí maso u nás v české kotlině nemá zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo. Ano, je dražší, než fádní vepřové nebo kuřecí. Ale je dost možné, že s větší poptávkou by přišla i produkce ve velkém, na kterou sice všichni nadávají, ale která jako jediná dokáže posunout cenu dolů.
Ale k věci. Dnes si uděláme králíka s čerstvým zázvorem, kmínem, skořicí, koriandrem a šafránem.