Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.
Jméno čubrica pochází z bulharštiny a i když nejčastěji označuje celou kořenící směs, je to především název hluchavkovité byliny saturejky, která tvoří ve směsi základ. Ze saturejky se využívá sušená nať a kromě čubrice ji nalezneme třeba i v provensálském koření.
Saturejka v přírodě
Kdo by chtěl na saturejku vyrazit se srpem do přírody, musel by si zabalit na delší cestu. I když se může na našem území vyskytovat náhodně, především jako zplanělá varianta rozšířená ze zahrádek, doma je především ve Středomoří a dál směrem ke Kavkazu a do Střední Asie v teplejším mírném až subtropickém vegetačním pásu. Saturejka tvoří jednoleté, dvouleté i vytrvalé porosty jednotlivých bylin až polokeřů o výšce 15 až 20 cm a dává přednost sušším stanovištím na loukách, kamenitých svazích a často i na vápencových podkladech.
Saturejka v kuchyni
To nejdůležitější nás samozřejmě zajímá z hlediska gastronomie. Čubrica je, jak jsme už zmínili, kořenící směs, která ovšem nemá úplně ustálené složení. Nejčastěji v ní najdete kromě saturejky taky pískavici, čili řecké seno, někdy pod názvem fenugreek.
K dalším často zastoupeným příměsím řadíme libeček, celer, sůl, papriku, chilli, petržel, někdy mouku z opražené kukuřice. Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po jednodušší variantě a dál si dochutíte podle uvážení.
Nejlépe se čubrica hodí k masu, dále pak do salátů a zeleninových pokrmů. Určitě ji zkuste do sekané, na grilované maso, do hustých zeleninových polévek, jako je fazolová nebo čorba, do tvarohových pomazánek, ke slaným sýrům, jako je ovčí, ale i na slaninu a třeba na tak banální věc, jako je krajíc chleba se sádlem.
Čubricu najdete v pokrmech balkánské kuchyně, jako je džuveč, musaka a kebab.
Saturejka v lékárně
O saturejce se lidové lékařky zmiňují v souvislosti se žaludečními potížemi. Měla by mít antibakteriální a antiseptické účinky a komu by to bylo málo, někdy se také využívá k výrobě likérů a patří mezi byliny medonosné.
Komentáře
Okomentovat