Přeskočit na hlavní obsah

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.

Jméno čubrica pochází z bulharštiny a i když nejčastěji označuje celou kořenící směs, je to především název hluchavkovité byliny saturejky, která tvoří ve směsi základ. Ze saturejky se využívá sušená nať a kromě čubrice ji nalezneme třeba i v provensálském koření.

koření čubrica

Takto vypadá sušená čubrica v celé své kráse


Saturejka v přírodě

Kdo by chtěl na saturejku vyrazit se srpem do přírody, musel by si zabalit na delší cestu. I když se může na našem území vyskytovat náhodně, především jako zplanělá varianta rozšířená ze zahrádek, doma je především ve Středomoří a dál směrem ke Kavkazu a do Střední Asie v teplejším mírném až subtropickém vegetačním pásu. Saturejka tvoří jednoleté, dvouleté i vytrvalé porosty jednotlivých bylin až polokeřů o výšce 15 až 20 cm a dává přednost sušším stanovištím na loukách, kamenitých svazích a často i na vápencových podkladech.

bylina saturejka

Bylina saturejka patří mezi hluchavkovité. Zpracovává se její nať, nikoliv květy.

Saturejka v kuchyni

To nejdůležitější nás samozřejmě zajímá z hlediska gastronomie. Čubrica je, jak jsme už zmínili, kořenící směs, která ovšem nemá úplně ustálené složení. Nejčastěji v ní najdete kromě saturejky taky pískavici, čili řecké seno, někdy pod názvem fenugreek.

K dalším často zastoupeným příměsím řadíme libeček, celer, sůl, papriku, chilli, petržel, někdy mouku z opražené kukuřice. Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po jednodušší variantě a dál si dochutíte podle uvážení.

Nejlépe se čubrica hodí k masu, dále pak do salátů a zeleninových pokrmů. Určitě ji zkuste do sekané, na grilované maso, do hustých zeleninových polévek, jako je fazolová nebo čorba, do tvarohových pomazánek, ke slaným sýrům, jako je ovčí, ale i na slaninu a třeba na tak banální věc, jako je krajíc chleba se sádlem.

Čubricu najdete v pokrmech balkánské kuchyně, jako je džuveč, musaka a kebab.

špízy kofta

Čubrica je především grilovací koření k masu a pokud byste chtěli něco opravdu autentického, zkuste špízy z mletého masa kofta.


Saturejka v lékárně

O saturejce se lidové lékařky zmiňují v souvislosti se žaludečními potížemi. Měla by mít antibakteriální a antiseptické účinky a komu by to bylo málo, někdy se také využívá k výrobě likérů a patří mezi byliny medonosné.


grilovací nářadí
Náš tip - pokud se s čubricou pustíte do grilování, vybavte se pěknou nerezovou sadou bezpečných nástrojů, třeba jako je tato na obrázku od firmy Berghoff.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to šafrán?

Kdo by neznal prohlášení: „Je toho jako šafránu." Když je něčeho opravdu málo. Jedná se o nejdražší koření světa, a i když v dnešní době není takový problém jej sehnat, nevyskytuje se v každé domácnosti a mnozí se s ním nesetkali. A možná je to i škoda. Pojďme si o tomhle zázračném koření říct něco víc.

Stroček trubkovitý -

Roste od srpna do listopadu ve všech typech lesů, má výrazně tmavou barvu a přezdívá se jí trumpeta smrti. Že by vás něco takového vůbec nenapadlo utrhnout, donést domů, sušit a jíst? Tak to je chyba, protože se jedná o velmi chutnou houbu s širokým spektrem použití, která je vhodná jako houbové koření do Tajine, ale taky se stovky let v Čechách konzumuje na Vánoce.

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.