Přeskočit na hlavní obsah

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.

Jméno čubrica pochází z bulharštiny a i když nejčastěji označuje celou kořenící směs, je to především název hluchavkovité byliny saturejky, která tvoří ve směsi základ. Ze saturejky se využívá sušená nať a kromě čubrice ji nalezneme třeba i v provensálském koření.

koření čubrica

Takto vypadá sušená čubrica v celé své kráse


Saturejka v přírodě

Kdo by chtěl na saturejku vyrazit se srpem do přírody, musel by si zabalit na delší cestu. I když se může na našem území vyskytovat náhodně, především jako zplanělá varianta rozšířená ze zahrádek, doma je především ve Středomoří a dál směrem ke Kavkazu a do Střední Asie v teplejším mírném až subtropickém vegetačním pásu. Saturejka tvoří jednoleté, dvouleté i vytrvalé porosty jednotlivých bylin až polokeřů o výšce 15 až 20 cm a dává přednost sušším stanovištím na loukách, kamenitých svazích a často i na vápencových podkladech.

bylina saturejka

Bylina saturejka patří mezi hluchavkovité. Zpracovává se její nať, nikoliv květy.

Saturejka v kuchyni

To nejdůležitější nás samozřejmě zajímá z hlediska gastronomie. Čubrica je, jak jsme už zmínili, kořenící směs, která ovšem nemá úplně ustálené složení. Nejčastěji v ní najdete kromě saturejky taky pískavici, čili řecké seno, někdy pod názvem fenugreek.

K dalším často zastoupeným příměsím řadíme libeček, celer, sůl, papriku, chilli, petržel, někdy mouku z opražené kukuřice. Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po jednodušší variantě a dál si dochutíte podle uvážení.

Nejlépe se čubrica hodí k masu, dále pak do salátů a zeleninových pokrmů. Určitě ji zkuste do sekané, na grilované maso, do hustých zeleninových polévek, jako je fazolová nebo čorba, do tvarohových pomazánek, ke slaným sýrům, jako je ovčí, ale i na slaninu a třeba na tak banální věc, jako je krajíc chleba se sádlem.

Čubricu najdete v pokrmech balkánské kuchyně, jako je džuveč, musaka a kebab.

špízy kofta

Čubrica je především grilovací koření k masu a pokud byste chtěli něco opravdu autentického, zkuste špízy z mletého masa kofta.


Saturejka v lékárně

O saturejce se lidové lékařky zmiňují v souvislosti se žaludečními potížemi. Měla by mít antibakteriální a antiseptické účinky a komu by to bylo málo, někdy se také využívá k výrobě likérů a patří mezi byliny medonosné.


grilovací nářadí
Náš tip - pokud se s čubricou pustíte do grilování, vybavte se pěknou nerezovou sadou bezpečných nástrojů, třeba jako je tato na obrázku od firmy Berghoff.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.