Přeskočit na hlavní obsah

Zeleninové Tajine na marocký způsob

tajine recept


Říci o nějakém Tajine receptu, že je (nebo není) na marocký způsob, je poněkud neomalené. Hrnce Tajine z Maroka pocházejí, kromě země původu se historicky používaly pouze na severu Afriky a ať už do Tajine dáte cokoliv, vlastně to připravujete na marocký způsob. Ok, taky jsem mohla napsat, že si uděláme Tajine z rajčat, cibule, česneku, zázvoru, skořice, římského kmínu, cayenského pepře, cuket, mrkve, lilku a cizrny. Je to takhle lepší? :-)


Na prvním místě samozřejmě budeme potřebovat nádobu Tajine, kterou dnes s výhodou koupíme na nejrůznějších místech. Nahradit můžeme Tajine také těžkým litinovým hrncem, protože to, co se bude odehrávat vevnitř, je vlastně prachobyčejné dušení zeleniny, známé všem kulturám na světě.

Na zeleninové Tajine si připravíme:

  • 2 mladší cukety na kostky
  • 3 velké mrkve na velké kusy
  • 1 střední lilek na velké kostky
  • 1 plechovku nakládaných rajčat
  • 1 cibuli na kostičky
  • 4 lžíce oleje, ideálně olivového kvůli aroma
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • cayenský pepř
Jak vidíte, o pravou orientální chuť se postará kombinace cizrny se zázvorem, římským kmínem a cayenským pepřem. Je pak už je na vás, jak si recept po první zkušenosti upravíte, jestli máte chuť radši pikantnější, nebo pálivé nemáte naopak rádi vůbec.

Jak na věc

Pustíme se do krájení zeleniny. Tajine je založené na dušení velkých kusů, takže se nebojte například mrkev nechat na velké kusy, bude lepší, když zůstane trochu pevnější. Cuketu a lilek naproti tomu můžeme do Tajine nakrájet na kostky velké 2-3 cm, protože o jejich původní přírodní chuť zase tak moc nestojíme.

Nyní potřebujeme osmahnout cibulku s česnekem. Dá se to i na dně hrnce Tajine, ale myslete na to, že asi tak 99% hrnců Tajine nefunguje na indukci a na sklokeramice nebo elektrické plotně je budete ohřívat o hodně déle, než kovovou pánev. Pokud děláte na plynu, nebo máte Tajine litinový, no problem. Do zpěněné cibulky dáme nakrájený česnek a až bude mít všechno zlatavou barvu, vyklopíme tam zbytek všeho koření a mícháme pár minut.

Přidáme krájenou zeleninu (lilek, cuketa, rajčata a chvilku obracíme, aby se obsah promíchal. Před zaklopením je potřeba přidat vodu, nebo třeba zeleninový vývar, také předvařenou cizrnu. Podle chuti můžete dosolit a opepřit, protože potom už na Tajine nebudeme sahat.



Přivedeme do varu a ztlumíme tak, že bude obsah sotva probublávat. Přiklopíme a necháme ohřívat. V tomto stavu velká kónická poklice Tajine vrací odpařenou vodu zpátky jako stékající kapky, takže nemusíme podlévat a neztrácíme ani kousek původního aroma. Cca 15 minut je bohatě dost, aby byla zelenina ještě stále pěkně vybarvená a nebyla na kaši.

Pokud máte něco zeleného, jako je jarní cibulka, pórek nebo petržel, na talíři přizdobte.



Komentáře

  1. Dá se to připravovat i v normálním hrnci když nemám Tajine?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, samozřejmě to jde, ale je to trošku ošidné. Tajine svým tvarem podporuje kondenzaci par a jejich stékání zpátky do dolní misky. Když budete stejné jídlo dusit v hluboké pánvi s pokličkou, budete to muset podlévat a tím naředíte původní chuť, i když to bude vypadat ve výsledku jako stejné jídlo.

    Jestli máte doma ale těžký litinový hrnec s litinovou pokličkou, teoreticky se bez originál tajine hrnce obejdete. Se ségrou jsme třeba po návratu z Egypta první recepty zkoušely v tomto hrnci https://www.homeware.cz/kuchynske-nadobi/skeppshult-ovalny-litinovy-hrnec-s-litinovou-poklickou-2l a když si dobře pohlídáte teplotu, taky to celou dobu nebudete podlévat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.