Přeskočit na hlavní obsah

Tajine z králičího masa


Králičí maso u nás v české kotlině nemá zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo. Ano, je dražší, než fádní vepřové nebo kuřecí. Ale je dost možné, že s větší poptávkou by přišla i produkce ve velkém, na kterou sice všichni nadávají, ale která jako jediná dokáže posunout cenu dolů.
Ale k věci. Dnes si uděláme králíka s čerstvým zázvorem, kmínem, skořicí, koriandrem a šafránem.

Předem bych chtěla poděkovat ségře, od které recept mám, ale zároveň chci upozornit, že bude pro šest lidí, tak, jak jsem ho opsala na perfektně vydařeném srazu, kde ho ségra pro šest lidí vařila. Hrnec Tajine o velikosti kola od vozu nevlastním, nejsme tak rozežraní.

Na králičí Tajine si připravíme:

  • 1 králíka
  • 1 citrón
  • 4 celé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • sůl
  • půl polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • půl polévkové lžíce namletého kmínu
  • 1 tyčinku skořice vcelku (opravdu vcelku!)
  • 2 g šafránu
  • 1 svazek petržele
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • půl litru drůbežího bujónu
Pokud nemáte dostatečně velký hrnec Tajine, nebo ho nemáte třeba vůbec, můžete si ho samozřejmě koupit, o tom žádná. V zásadě ale bude stačit dostatečně velký litinový kastról s těžkou poklicí, ta páru podrží stejně dobře a její kondenzaci také pomůže. Pozor ovšem na správnou hladinu tekutiny při dušení. V Tajine vás bude limitovat mělká spodní miska, takže se nemůže stát, že budete jídlo místo dušení vařit. V hrnci toto omezení nemáte, takže si na to dejte pozor, nic by tam nemělo plavat!

Nakrájíme cibuli, rozetřeme českek a nasekáme najemno koriandr a petržel. V hrnci Tajine nebo na pánvi opečeme králíka na rozehřátém másle. Na závěr přidejte cibuli a taky trochu opečte. Pokud doteď pracujete na pánvi, přemístěte všechno na dno hrnce Tajine.

Přidejte zázvor, kmín, skořici a šafrán, přidejte taky rozetřený česnek a zalejte polovinou vývaru. Můžete podle chuti dosolit, ale lepší je to nepřehnat.

Duste 30 minut na velmi nízkém výkonu, jen aby vývar mírně probublával. Po 30 minutách zkontrolujte, jestli se vývar nevypařuje a případně kapku dolejte. Přidejte šťávu z poloviny citrónu a nasekaný koriandr a petržel.

Duste ještě 10 minut a pokud máte možnost dodat trochu králičích jater, udělejte to teď.

Vhodnou přílohou může být rýže, kuskus, libanonská chlebová placka.

fotografie v úvodu: wikimedia.org

Komentáře

  1. Babička vždycky říkala, že králík je poslední hospodárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak trochu paradox dnešní doby, naši otcové králičí nenáviděli, protože bylo obden, my se pídíme po tom, kde ho sehnat čerstvé...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.