Přeskočit na hlavní obsah

Co je to Cumin, Římský kmín?

 

S rostoucí oblibou orientální kuchyně se na naše stoly častěji dostává koření zvané římský kmín, nebo také občas cumin. Což je vlastně tak trochu paradox, protože toto koření původně pochází ze středomoří a znali ho staří Řekové a Římané, po kterých nese dokonce jméno. S indickými pokrmy se tak do našeho jídelníčku vrací pořádnou oklikou přes půl světa.

Kromě zmíněných názvů také najdete římský kmín pod jmény křížový kmín, kumin nebo šebrej kmínovitý.


Římský kmín celý a mletý. Fotografie: Wikimedia.org


Římský kmín v přírodě

Koření se získává jako semena šabreje kmínovitého Cuminum cyminum. I když ze slova cumin pochází české kmín a semínka obou rostlin jsou si trochu podobná, římský kmín má odlišnou chuť a rozhodně se nedá s tradičním kmínem v receptech zaměnit.

Rostlinka se dorůstá cca 25 cm výšky a kvete bílými nebo růžovými květy na začátku léta. Tvary listů připomínají na pohled fenykl.

Římský kmín v kuchyni

Používá se celý nebo mletý. Ve středomoří se hojně používá v severoafrické kuchyni, ale najdete ho i v tradičních španělských a italských receptech, dále je hojně zastoupen v kuchyni východní Asie a Indie. Dochucuje se s ním kuskus, ryby, zelenina, maso, omáčky, uzeniny a dokonce i chléb, zkrátka co vás napadne. V Mexiku je součástí běžného chilli con carne, jinak ho najdete v kari, garam másala, tandoori másala nebo směsi saambaar.

Zajímavé chuti se dá dosáhnout lehkým opražením jeho semínek vcelku.

Římský kmín v lékárně

Stejně jako asi všechny druhy koření, které známe od starověku a prošly i Orientem, i cumin má údajně léčivé nebo až magické vlastnosti.

Olej z cuminu se ve starověku doporučoval na bledou pleť a ku podivu se používal i k balzamování mumií. Rozhodně se dnes doporučuje při tlumení zažívacích potíží a nadýmání, prý má ale také protizánětlivé účinky.

Římský kmín obsahuje vápník, železo, zinek, vitamin B, cuminaldehyd, ftalidy, polyacetylény, silice a také bílkoviny. Když ho budete v rozumné míře používat k dochucení pokrmů, nic nepokazíte.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.