Přeskočit na hlavní obsah

Co je to koriandr?

Bylinka, kterou najdete v receptech ze středomoří, v Orientu, ale i dál v jižní a jihovýchodní Asii a dokonce za oceánem v jihoamerické kuchyni. Ve starověkém světě mu byly připisovány léčivé a afrodiziakální účinky, což je na každém zvlášť, jestli jim uvěří. Každopádně je jeho aromatická nasládlá chuť a vůně tak specifická, že se hodí do sladké i slané kuchyně, tedy pokud v ní najdete zalíbení.

Koriandr se našel už v hrobkách egyptských faraonů jako obětní rostlina, Řekové a Římané ho hojně využívali jako koření a ingredienci do vín a dalšího alkoholu, ale důležité postavení měl i v léčitelství, kdy od něj lidé očekávali prodloužení života a vyvolání lásky.


Koriandr svými listy docela připomíná petržel.


Koriandr v přírodě

Koriandr setý je rostlina připomínající trochu petržel. Planě roste ve Středomoří, ale jako koření se pěstuje po celém světě, i u nás. Dorůstá výšky asi jednoho metru. Kvete drobnými bílými kvítky, semena má drobná hnědá a typické lístky nepříjemně páchnou, dokud se neusuší - pak příjemně voní.

Koriandr v kuchyni

Z byliny je možné konzumovat vše, od plodů přes lístky až po kořeny. Mletý koriandr má intenzivní vůni a chuť po citrusech, takže se logicky hodí do sladkých pokrmů, jako jsou zákusky a cukroví. V exotičtějších receptech ho ale najdeme dohromady i s masem a ten zážitek stojí za to. K vepřovému, hovězímu, jehněčímu i drůbeži a rybím, přísada do hub, omáček, paštik, polévek a všeho, co vás napadne. Rozemletá semena najdete v některých směsích Masála.

Koriandr v lékárně

Bylina nepopiratelně obsahuje řadu vitamínů, minerálů a silic, které jsou tělu prospěšné. Přisuzuje se jim pozitivní působení na trávící potíže a obranyschopnost, vliv na lepší trávení a dokonce na nervovou soustavu. Inu, komu by na nervy nepomohlo se dobře a chutně najíst.

Na různých webových stránkách najdete také recepty na nápoje lásky, léky proti bolesti hlavy a mazání na bolavé klouby.

Čerstvý koriandr nic nevydrží a není možné si ho přinést domů a odložit na později. Proto ho můžete mít doma v zásobě buď sušený, nebo v květináči za oknem - což je super. Pokud ovšem chcete sklidit i semínka, ty vám na parapetu nevyrostou a je potřeba bylinu vysadit na zahradě.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to šafrán?

Kdo by neznal prohlášení: „Je toho jako šafránu." Když je něčeho opravdu málo. Jedná se o nejdražší koření světa, a i když v dnešní době není takový problém jej sehnat, nevyskytuje se v každé domácnosti a mnozí se s ním nesetkali. A možná je to i škoda. Pojďme si o tomhle zázračném koření říct něco víc.

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Stroček trubkovitý -

Roste od srpna do listopadu ve všech typech lesů, má výrazně tmavou barvu a přezdívá se jí trumpeta smrti. Že by vás něco takového vůbec nenapadlo utrhnout, donést domů, sušit a jíst? Tak to je chyba, protože se jedná o velmi chutnou houbu s širokým spektrem použití, která je vhodná jako houbové koření do Tajine, ale taky se stovky let v Čechách konzumuje na Vánoce.