Přeskočit na hlavní obsah

Co je to koriandr?

Bylinka, kterou najdete v receptech ze středomoří, v Orientu, ale i dál v jižní a jihovýchodní Asii a dokonce za oceánem v jihoamerické kuchyni. Ve starověkém světě mu byly připisovány léčivé a afrodiziakální účinky, což je na každém zvlášť, jestli jim uvěří. Každopádně je jeho aromatická nasládlá chuť a vůně tak specifická, že se hodí do sladké i slané kuchyně, tedy pokud v ní najdete zalíbení.

Koriandr se našel už v hrobkách egyptských faraonů jako obětní rostlina, Řekové a Římané ho hojně využívali jako koření a ingredienci do vín a dalšího alkoholu, ale důležité postavení měl i v léčitelství, kdy od něj lidé očekávali prodloužení života a vyvolání lásky.


Koriandr svými listy docela připomíná petržel.


Koriandr v přírodě

Koriandr setý je rostlina připomínající trochu petržel. Planě roste ve Středomoří, ale jako koření se pěstuje po celém světě, i u nás. Dorůstá výšky asi jednoho metru. Kvete drobnými bílými kvítky, semena má drobná hnědá a typické lístky nepříjemně páchnou, dokud se neusuší - pak příjemně voní.

Koriandr v kuchyni

Z byliny je možné konzumovat vše, od plodů přes lístky až po kořeny. Mletý koriandr má intenzivní vůni a chuť po citrusech, takže se logicky hodí do sladkých pokrmů, jako jsou zákusky a cukroví. V exotičtějších receptech ho ale najdeme dohromady i s masem a ten zážitek stojí za to. K vepřovému, hovězímu, jehněčímu i drůbeži a rybím, přísada do hub, omáček, paštik, polévek a všeho, co vás napadne. Rozemletá semena najdete v některých směsích Masála.

Koriandr v lékárně

Bylina nepopiratelně obsahuje řadu vitamínů, minerálů a silic, které jsou tělu prospěšné. Přisuzuje se jim pozitivní působení na trávící potíže a obranyschopnost, vliv na lepší trávení a dokonce na nervovou soustavu. Inu, komu by na nervy nepomohlo se dobře a chutně najíst.

Na různých webových stránkách najdete také recepty na nápoje lásky, léky proti bolesti hlavy a mazání na bolavé klouby.

Čerstvý koriandr nic nevydrží a není možné si ho přinést domů a odložit na později. Proto ho můžete mít doma v zásobě buď sušený, nebo v květináči za oknem - což je super. Pokud ovšem chcete sklidit i semínka, ty vám na parapetu nevyrostou a je potřeba bylinu vysadit na zahradě.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.